Euroopa jaatmetekke 1Euroopa jäätmetekke vähendamise nädal

16.-24.11 meie kooli 5.-9. klasside õpilased osalesid Euroopa jäätmetekke vähendamise nädalas, mille eesmärgiks oli kaasa aidata jäätmetekke vähendamise teadlikkuse suurendamisele, meie ühise keskkonna hoidmisele ja säästva tuleviku tagamisele.

Kodunduse tundides me arutasime olulisi teemasid, mis puudutavad toiduraiskamist ja selle mõju keskkonnale ning majandusele. Toiduraiskamine mõjutab nii majandust kui ka keskkonda, raisates maad, vett ja energiat. Arutelu tulemusena jõudsime järeldusele, et toidu raiskamise vähendamiseks on igaühel võimalik teha väikesed, kuid olulised muudatused oma igapäevastes harjumustes:

  • Euroopa jaatmetekke 2planeeri toiduostud targalt ja koostada ostunimekiri,
  • kasuta olemasolevaid toiduaineid enne uute ostmist,
  • õpi toitu õigesti säilitama, et see kauem värske püsiks,
  • valmista allesjäänud toitudest uusi roogasid,
  • kontrolli regulaarselt säilivuskuupäevi ja paiguta kiiremini riknevad toidud nähtavamale kohale.

Õpilased õppisid ka eristama "kõlblik kuni" ja "parim enne" märgistusi, mis aitavad paremini mõista toidu kvaliteeti ja tarbimisaega.

Koos õpilastega jõudsime tõdemuseni, et toiduraiskamise vältimine on oluline samm nii isikliku majandusliku heaolu kui ka ülemaailmse keskkonna säästmise seisukohalt.

Selle nädala raames meie õpilased proovisid oma jõudu, teadmisi ja fantaasiat ka praktilises töös.

Larissa Vangonen, kodunduse õpetaja